Ungdomsfotboll på Gimoborgs idrottsplats, föreningens kanslibyggnader syns i bakgrunden. Gimonäs CK arkiv, Folkrörelsearkivet i Västerbotten.

Ungdomsfotboll på Gimoborgs idrottsplats, föreningens kanslibyggnader syns i bakgrunden. Gimonäs CK arkiv, Folkrörelsearkivet i Västerbotten.

41. Gimoborg

Världsmatcher och kvartersfotboll. Gimonäs CK idrottsplats byggdes under åren 1949–1954 med hjälp av många spadtag och ideella insatser. Åren 1956–1958 gästades klubben av världslag inom fotboll – brasilianska Flamengo och Botafogo och Juventus från Italien drog tiotusentals åskådare till Gimoborg. Under 1970 till 1990-talen blev klubbens ungdomsverksamhet inom fotboll en av landets största. I “Gimoboll”, eller kvartersfotboll som den också kallades, bildades könsblandade fotbollslag med fokus på spelglädje.

År 1934 bildades Gimonäs-Sofiehems Idrottsförening som lade grunden för Gimonäs Cykelklubb (GCK). Under ett par år var cykelsporten viktigast för klubben, men snart blev sektionerna fler med backhoppning, skridsko, bowling, handboll och fotboll. Arbetet med föreningens egen anläggning, Gimoborg, började 1949. Anställda vid Bowaters trämassefabrik på Sofiehem skänkte pengar och arbetade många timmar ideellt innan Gimoborg stod färdigt för invigning 1954. Ett stenkast från Gimoborg, i hörnet Södra Gimonäsvägen/Gimoplan, fanns föreningshuset på Gimonäs. Det byggdes 1937 av arbetare vid Bowaters och var en viktig mötes- och festlokal i området under många år. Både Gimoborg och föreningshuset revs för att lämna plats åt bostäder i början av 2010-talet.

Juventus bordstandar och lagfoto på de spelare från GCK som spelade mot Juventus. 1957 spelade italienska Juventus en vänskapsmatch mot Gimonäs CK på Gimoborg. GCK var för tillfället förstärkta med bl a Gunnar Gren och Sven ”Tumba” Johansson. Det blev publikrekord med 10 225 åskådare. Gimonäs CK arkiv, Folkrörelsearkivet i Västerbotten.

Ta ett spadtag för Sofiehems idrottsplats, en av de listor över personer och de antal timmar de lagt ned på att gräva för en idrottsplats på ”nya” Sofiehem, det område som senare kom att kallas Gimonäs. Gimonäs CK arkiv, Folkrörelsearkivet i Västerbotten.

Källor/läs mer

GCK Oldstars. Från "Tjotta" Olsson till ungdomsrörelsen: Gimonäs cykelklubb 1934–2009. Umeå 2009.

Tafvelin, Magdalena. Sofiehems träsliperi, Umeå 1995.

Arkiv
Gimonäs CK arkiv, Folkrörelsearkivet i Västerbotten.

 

Vill du hitta fler historiska platser?

Sidan publicerades