Kan tyvärr inte skriva ut startsidan.

Startsidan

Jubileumsåret avslutas. Bild på norrsken över Umeå stad.

Foto: Fredrik Larsson

Tack alla som bidragit till jubileumsåret!

Umeå firade sitt 400-årsjubileum under hela 2022. Nu blickar vi framåt med 400 år i ryggen!

  • Dåtid mötte nutid under jubileumsåret

    "En ambition i firandet av Umeås 400 år har varit att låta dåtid möta nutid för att peka mot en god framtid." Med de orden inleder inleder styrgruppen för Umeås...
  • 60 hälsningar till framtiden!

    Med 60 hälsningar från dagens till framtidens Umeåbor tar 400-åringen historien vidare. Här kan du lyssna på alla framtidshälsningar.
  • Med historien in i framtiden

    När Umeå skulle fylla 400 år som stad ville vi fira det med berättelser om Umeå. Stan i älvslandskapet som formats av människor och händelser under 400 år. Vi v...

Historien om Umeå

Under jubileumsåret har vi samlat berättelser om Umeås historia, om det som har format Umeå och gjort staden till den plats där vi är i dag. Berättelser om föreningar, idrottsrörelsen, kulturen, kyrkligheten, politiken, om näringsliv, utbildning och myndigheter. Människoöden och händelser är självklart viktiga inslag, liksom älvslandskapets betydelse.

Artiklar sampublicerades med Västerbotten förr & nu

I ett samarbete med nättidskriften Västerbotten förr & nu publicerade vi en rad historiska artiklar med temat Umeå 400 år. Nättidskriften är en fristående fortsättning på tidskriften ”Västerbotten” som fanns mellan åren 1920 och 2014. Artiklarna har bäring på västerbottnisk kultur, kulturhistoria och historia med bred förankring i länet.