Ange alt-text; vad bilder föreställer.

Umeå Live 400 år 13–14 juli

När Umeå Live 400 år tar över Skeppsbron och Rådhustorget under två dagar i juli är det en line-up med kända och efterlängtade artister.

Onsdag 13 juli presenterar Umeå Live 400 år Lisa Miskovsky med band samt Sahara Hotnights. Kvällen därpå, torsdag 14 juli, står Fricky, Cleo och Broder John på Skeppsbrons scen. Dagarna är därtill fyllda med aktiviteter på Rådhustorget. Hela Umeå Live 400 år är gratis.

Artisterna på Skeppsbron

Lisa Miskovsky med band

Melodifestivalaktuell och platinasäljande är Lisa Miskovsky en av Sveriges mest etablerade artister och låtskrivare. Med över 200 000 sålda album, två Grammisar och fem Rockbjörnar i bagaget kommer hon till Umeå Live 400 år som en högaktuell artist, bland annat med låten ”Best to Come” från årets melodifestival. Folkkära Lisa Miskovsky mellanlandar i Umeå där hon uppträder på hemmaplan.

Sahara Hotnights

Sedan tidigare har Umeå400 berättat att Sahara Hotnights efter drygt tio års paus återvänder och att spelningen i Umeå blir premiären på deras sommarturné. Gruppens efterlängtade sjunde album ”Love in Times of Low Expectations”, det första på ett drygt decennium, släpps 6 maj. En skiva präglad av såväl spelglädje som minimalism, vilket går igen i nya singeln ”Gemini”.

Fricky

Med sin förmåga att ta med lyssnaren på en resa till hans inre trollbinder Fricky en bred publik. Juni 2021 släpptes debutalbumet ”Fricktion” där den karakteristiska ljudbilden går igen, samtidigt som en stor artistisk utveckling märks från de spår som gjorde att hela Sverige bumpade aqua vid framgångarna med EP:n ”Aqua Aura” 2018. Umeå-sonen, född Erik Friman, har spelat på några av Sveriges största festivaler, sålt ut konserter över hela landet och prisats på galor. Som artist, producent, låtskrivare och grafiker, har Fricky kunnat skissa upp en idé som är hans egen, med en tydlig tanke om vart han är på väg.

Cleo

En hyllad liveartist, belönad med pris på både Manifestgalan och Kingsizegalan. Med självklar auktoritet och kraft inom svensk hiphop tar Nathalie ”Cleo” Missaoui åter sin plats på scen i Umeå. Staden där hon tillsammans med kollektivet Random Bastards har byggt en framgångsrik och kreativ plattform. Förra veckan släpptes äntligen ”Torneträsket”, den första singeln från Cleos kommande album som släpps i sin helhet senare under 2022. Vi väntar med spänning!

Broder John

Umeå-bördiga Broder John blev snabbt efter 2016 års solodebut ”Cool” en av scenens mest intressanta röster och hyllningarna lät inte vänta på sig. På ett avväpnande sätt behandlades tonåren med en träffande precision över unika ljudlandskap. Fem år har passerat sedan dess och under tiden har han både skrotat en uppföljare, men också slutfört en, det kritikerhyllade albumet ”DRIFT” som släpptes i maj 2021. ”DRIFT” tog sin plats i såväl GAFFA:s som Kingsize årsbästalistor över de 20 bästa svenska albumen 2021. Albumsläppet av ”DRIFT” följdes också upp av en inspelning på den internationella plattformen COLORSXSTUDIOS som har gästats av världsartister som Skepta och Billie Eilish.”

Föreningarna tar över Rådhustorget

På dagtid fyller Umeås engagerade föreningar på Umeå Live 400 år med massor av intressanta och roliga aktiviteter för alla åldrar. Två av de föreningar som står för sådana aktiviteter på torget mitt i stan är Umeå Historiska Fäktskola som bland annat brukar fäktas med långsvärd efter medeltida tyska fäkttraditioner eller med Rapir som spanjorerna gjorde på 1700-talet, liksom Västerbottens största orienteringsklubb, Umeå Orienteringsklubb. På torget står också en scen och bjuder på ett program som passar stora som små. Allt från Kultur för seniorer till hoppborg kommer hända på Rådhustorget.

Sidan publicerades www.umea.se/umealive400