Ange alt-text; vad bilder föreställer.

Umeå Live 400 år 13–14 juli

När Umeå Live 400 år tog över Skeppsbron och Rådhustorget under två dagar i juli var det en line-up med kända och efterlängtade artister.

Onsdag 13 juli 2022 presenterade Umeå Live 400 år Lisa Miskovsky med band samt Sahara Hotnights. Inledde gjorde Nathalie Lidqvist. Kvällen därpå, torsdag 14 juli, stod Broder John, Cleo och Fricky på Skeppsbrons scen. DJ Ailo med gästartisten Saara Hermansson inledde den kvällen. Dagarna var därtill fyllda med aktiviteter på Rådhustorget. Hela Umeå Live 400 år var gratis.

Artisterna på Skeppsbron 13 juli, klockan 19-23

Nathalie Lidqvist, klockan 19.00

För sitt musikskapande tilldelades Nathalie Lidqvist kulturnämndens rese- och kulturstipendium 2021. Nathalie Lidqvist är från Dikanäs i Västerbottens inland och singeldebuterade för snart ett år sedan. Hon ger oss mångfasetterad pop som omringar en målande tonsättning av livet och tillvaron, och hon har en förkärlek för stora ord.

Lisa Miskovsky med band, klockan 19.30

Melodifestivalaktuell och platina­säljande är Lisa Miskovsky en av Sveriges mest etablerade artister och låtskrivare. Med över 200 000 sålda album, två Grammisar och fem Rockbjörnar i bagaget kommer hon till Umeå Live 400 år som en högaktuell artist, bland annat med låten ”Best to Come” från årets melodifestival. Folkkära Lisa Miskovsky mellanlandar i Umeå där hon uppträder på hemmaplan.

Sahara Hotnights, klockan 21.00

Sedan tidigare har Umeå400 berättat att Sahara Hotnights efter drygt tio års paus återvänder och att spelningen i Umeå blir premiären på deras sommarturné. Gruppens efterlängtade sjunde album ”Love in Times of Low Expectations”, det första på ett drygt decennium, släpps 6 maj. En skiva präglad av såväl spelglädje som minimalism, vilket går igen i nya singeln ”Gemini”.

Artisterna på Skeppsbron 14 juli, klockan 19-23

Saara Hermansson och DJ Ailo, klockan 19.00

Saara Hermansson, 26 år från Vilhelmina och DJ Ailo, 22 år med rötter i Norge, har länge samarbetat. De stod på scenen tillsammans för första gången med deras gemensamma låt "Nïekedem" på påskfestivalen i Kautokeino 2019. Sen dess har de samarbetat genom att skriva ny musik. De kommer att bjuda på feta remixer av kända samiska låtar samt gemensamt skriven musik.

Musiken kan beskrivas som en mix av urgammal samisk kultur och modern elektronisk musik, vilket resulterar i en unik upplevelse skapad för dansgolvet.


Broder John, klockan 19.30

Umeå-bördiga Broder John blev snabbt efter 2016 års solodebut ”Cool” en av scenens mest intressanta röster och hyllningarna lät inte vänta på sig. På ett avväpnande sätt behandlades tonåren med en träffande precision över unika ljudlandskap. Fem år har passerat sedan dess och under tiden har han både skrotat en uppföljare, men också slutfört ett, kritikerhyllade albumet ”DRIFT”.


Cleo, klockan 20.30

En hyllad liveartist, belönad med pris på både Manifestgalan och Kingsizegalan. Med självklar auktoritet och kraft inom svensk hiphop tar Nathalie ”Cleo” Missaoui åter sin plats på scen i Umeå. Staden där hon tillsammans med kollektivet Random Bastards har byggt en framgångsrik och kreativ plattform. Förra veckan släpptes äntligen ”Torneträsket”, den första singeln från Cleos kommande album som släpps i sin helhet senare under 2022. Vi väntar med spänning!

Fricky, klockan 21.30

Med sin förmåga att ta med lyssnaren på en resa till hans inre trollbinder Fricky en bred publik. Juni 2021 släpptes debutalbumet ”Fricktion” där den karakteristiska ljudbilden går igen, samtidigt som en stor artistisk utveckling märks från de spår som gjorde att hela Sverige bumpade aqua vid framgångarna med EP:n ”Aqua Aura” 2018. Umeå-sonen, född Erik Friman, har spelat på några av Sveriges största festivaler, sålt ut konserter över hela landet och prisats på galor. Som artist, producent, låtskrivare och grafiker, har Fricky kunnat skissa upp en idé som är hans egen, med en tydlig tanke om vart han är på väg.

Dagsprogram för alla åldrar på Rådhustorget

På dagtid fyllde Umeå Live 400 år Rådhustorget med massor av intressanta och roliga aktiviteter för alla åldrar. Det blev allsång, samtal, musikunderhållning, hoppborg och mycket annat. Två föreningar som stod för aktiviteter på torget mitt i stan var Umeå Historiska Fäktskola som bland annat brukar fäktas med långsvärd efter medeltida tyska fäkttraditioner eller med Rapir som spanjorerna gjorde på 1700-talet, liksom Västerbottens största orienteringsklubb, Umeå Orienteringsklubb. På torget stod en scen och där bjöds det på ett varierat program som passade stora som små.

I samarbete med:

Kontakt

Anna Axelson
innehållsproducent, Umeå Live 400 år
070-695 50 28
anna@tiljan.se

Elisabeth Lind
kommunikationssamordnare, Umeå400
elisabeth.lind@umea.se

Sidan publicerades