Jubileumsdagen 22 juni

Den officiella jubileumsdagen firades på Rådhustorget! Det blev allt från allsång och högtidstal till svängiga toner med lokala artister.

Onsdag 22 juni 2022 bjöd Umeå kommun in till ett heldagsfirande för alla åldrar. Jubileumsdagen startade vid lunchtid på Kvinnohistoriskt museum med föreläsning av konstnären Maria Persson. På Rådhustorget bjöds det sedan upp till allsång under ledning av folkkära skådespelaren och komikern Pia Johansson.

Eftermiddagen inleddes med konsert av Norrlandsoperans symfoniorkester tillsammans med Sofia Jannok och dirigent Ola Rudner. När musiken tonat ut och klockan slagit 18.00 välkomnades H.M.K Carl XVI Gustaf, representanter för kommunen med flera gäster upp på scen för den officiella jubileumsceremonin.

Kort sagt, det blev en dag att minnas och en hyllning värdig en 400-åring!

Programmet i detalj

Jubileumsdagen bjöd på ett välfyllt program. Här följer hållpunkterna:

12.00 På dagen 100 år sedan det inte hände – berättelsen om när kungens byst stal platsen från en ung flicka
Lunchföreläsning av Maria Persson (Dagens dam)
Kvinnohistoriskt museum

13.45–14.00 Välkomsthälsning och medaljörhyllning
Dagens konferencierer Tobias Morin och Lina Hognert hälsade alla välkomna. Det blev även en hyllning till OS-guldmedaljören Sandra Näslund.
Stora scenen, Rådhustorget

14.00–15.00 Allsång under ledning av Pia Johansson
Stora scenen, Rådhustorget

14.00–15.00 Vernissage för Konstväggarna i Sparken
Kulturverket och Kulturskolan hade låtit fyra konstnärer tolka händelser ur Umeås historia med ett barnperspektiv i fyra stora väggmålningar.
Sparken, intill Hamnmagasinet

15.30–16.00 Victors Varité och Vevpositiv
Parkscenen, Rådhusparken

16.30–17.00 Stygian Fair
Parkscenen, Rådhusparken

17.00–18.00 Norrlandsoperans symfoniorkester
Dirigent: Ola Rudner
Solister: Sofia Jannok
Stora scenen, Rådhustorget

18.00–18.45 Jubileumsceremoni
Talare: H.M.K Carl XVI Gustaf, Landshövding Helene Hellmark Knutsson och Kommunfullmäktiges ordförande Marie-Louise Rönnmark. Musik med Norrlandsoperans symfoniorkester och Katarina Barruk.
Stora scenen, Rådhustorget

18.45–19.15 Halm
Parkscenen, Rådhusparken

19.30–20.00 Annika Norlin med Avatarkvartetten
Stora scenen, Rådhustorget

20.00 Oknytt – När Umeå brann!
Livepod: www.facebook.com/oknyttsverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller live på stand-up-klubben SKUM (Restaurang Balder på Skolgatan 58D)

20.00–20.30 Mount Borg
Parkscenen, Rådhusparken

21.00–22.00 Tove Styrke
Stora scenen, Rådhustorget

22.15–23.00 Gonza-Ra
Parkscenen, Rådhusparken

Dessutom: Kringaktiviteter på Rådhustorget. Se hur Volvo lastvagnar såg ut förr och hur de ser ut nu.

Medverkande under jubileumsdagen

Maria Persson

Maria Persson

Maria Persson arbetar sedan 1 januari 2016 med det egna bild- och bildningsprojektet ”Dagens dam”. Hon skapar varje dag ett historiskt kvinnoporträtt, som publiceras på Instagram @dagensdam och på webbplatsen dagensdam.se. Maria är verksam som grafisk formgivare och illustratör i Umeå.

Pia Johansson

Pia Johansson

Pia Johansson växte upp i Umeå för att senare flytta till Stockholm. I dag är hon en av våra mest folkkära skådespelerskor, en fullfjädrad komiker och slipad talare. För Pia är kreativitet, spontanitet och leklust tre viktiga ingredienser i allt hon gör. Under jubileumsdagen leder hon allsång på Rådhustorget.

Norrlandsoperans symfoniorkester

Norrlandsoperans symfoniorkester

Under jubileumsdagen bjuder Norrlandsoperans symfoniorkester på ett finstämt uppträdande under ledning av dirigent Ola Rudner, med Sofia Jannok som solist. Medverkar gör även Katarina Barruk.

Sofia Jannok

Sofia Jannok

Att musiken ska vara så fri och gränslös som möjligt är en av utgångs­punkterna för Sofia Jannok. Den tanken går som en röd tråd genom hennes karriär sedan scendebuten som 12-åring.

Sofia har skapat sig ett namn som en av Sveriges mest spännande artister och använder sin musikaliska plattform och sitt konstnärskap för att föra urfolkens talan.

Marie-Louise Rönnmark

Marie-Louise Rönnmark

Ordförande i Umeå kommunfullmäktige är en av de som talar under jubileumsceremonin, tillsammans med H.M.K Carl XVI Gustaf och Landshövding Helene Hellmark Knutsson.

Annika Norlin

Annika Norlin och Avatarkvartetten

Avatarkvartetten bildades 2005 och består av musiker ur Norrlands­operans Symfoniorkester. Tillsammans med Annika Norlin och de gästande klarinettisterna Bengt Sandström och Jonas Olsson Hakelind kommer de att framföra några utvalda låtar ur Norlins katalog.

Tove Styrke

Tove Styrke

Tove Styrke har under sin tid i rampljuset blivit en av våra mest hyllade popartister internationellt och hennes musik har totalt streamats över 352 miljoner gånger. Nu aktuell med sitt fjärde album är hon med och firar in Umeås 400-årskalas.

Victors varité och vevpositiv

Victors Varité och Vevpositiv

En musikalisk cirkusresa i tid & rum. Under sommaren 2022 drar Victor & Adele ut längs med dammiga vägar i Sverige. Besöker gator och torg i städer och byar. Där plockar de fram vevpositivet och framför musikaliska verk med nyskrivna texter blandat med cirkusakter och spektakulära upptåg.

Stygian Fair

Stygian Fair

Äntligen spelar vi live igen. Det har gått ett halvår sedan vi stod på scenen senast, och som vi har längtat. Kul att få göra något vi älskar; stå på scenen och dela med oss av vår musik till våra fans. Bandet består av Andreas Stoltz på sång och gitarr, Emil Holmqvist på gitarr, Per-Olof Jonsson på trummor och Anders Hedman på bas.

I samarbete med ABF.

Halm

Halm

Samtidigt som de influeras och jämförs med Crosby Stills & Nash, Bonnie Raitt, Tom Petty, Fleetwood Mac och Nikki Lane är countryrockbandet HALM ett perfekt exempel på att den svenska scenen för ”så-kallad-Americana” har blivit självständig. Bandet har redan existerat i mer än 10 år och turnerat flitigt i Skandinavien och resten av Europa.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Mount Borg

Mount Borg

Mount Borg (Karl Fjellborg) äntrade Umeås indiescen i början av 2020 och har hyllats för sin säregna och melodiösa gitarrpop. Till jubileumsdagen kommer han med fullt band.

Gonza-Ra

Gonza-Ra

Gonza-Ra har alltid varit känd för sitt unika och obehindrade uttryck. Nu är artisten från Storuman, Sápmi tillbaka med EP:n Utomhus.

Gonza-Ra är en av medlemmarna i hiphop-kollektivet Random Bastards som han skapat musik med sedan 2012. 2014 släppte han sitt debutalbum Lavinfara, som följts upp av mycket musik genom åren.

I samarbete med Kulturens.

Blå bilen

Volvo lastvagnar på Rådhustorget

På Rådhustorget går det under dagen att uppleva ett stycke lastbilshistoria. Den så kallade Blå Bilen, en lastbil av modellen Volvo Viking, finns på plats. Lastbilens ägare är också med och kan berätta mer om dess historia från 1962. Bredvid Blå Bilen står Volvos nyaste och mest moderna FH16-lastbil.

Oknytt podcast

Livepodd med Oknytt podcast

Oknytt är en grupp kreatörer som vill skapa intresse kring nordisk folktro genom våra bilder, utställningar och podcasten – När man talar om trollen. Bakom varje bild, berättelse och framträdande finns stora förberedelser och en vilja att gestalta spännande möten och bortglömda begrepp. Temat är Umeå stadsbrand och live-podden sänds från scenen på Skum (Restaurang Balder).

Konstväggar vid Sparken

Vernissage för konstväggarna i Sparken

Kulturverket och Kulturskolan har låtit fyra konstnärer tolka händelser ur Umeås historia med ett barnperspektiv i fyra stora väggmålningar. Barn har målat framtiden på den femte väggen. Väggarna är en del av ”Alla har rätt! Jag är viktig” ett projekt där barn arbetar kreativt kring barnkonventionen.

Läs mer på Kulturverket – en omyndighet för barn och ungas kreativitet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (kulturverketumea.se)

Grafik med hjärta och texten jubileumsdagen.
Sidan publicerades