Dagsprogram 14 juli på Rådhustorget

12.00 Trudelutter & Visdomsord, en visjazzig barnföreställning. Magda Andersson och Johan Wållberg bjuder in barnen till berättelser från sagornas värld; med allsång, skratt och dramatiskt allvar i barnsånger skrivna av bl.a. Astrid Lindgren, Georg Riedl, Tove Jansson, Barbro Lindgren och Jojje Wadenius. I samarbete med Visfestival Holmön.

12.30 Sveriges Radio presenterar; P4 Västerbottens Gerhard Stenlund intervjuas om sina 22 år på lokalradion och berättar om musiktävlingen P4 Nästa. Dessutom lovar Gerhard att bjuda på livemusik med duon Marcus och Gerhard.

13.00 Hjälteträning med Uttervägens hjältar – kom och träna med instruktörer från Hjälteföreningen som har träning för och med människor med funktionsnedsättning. Alla är välkomna!

13.30 Ung scen presenterar; Era Lux och William Öberg. Under våren har Umeå 400 år arrangerat Ung scen där unga artister uppträtt – däribland Era Lux, duo som bjuder på elektroakustisk egenskriven musik och William J Öberg, singer/songwriter som spelar sin egen musik.

14.15 Umeå Historiska Fäktskola bjuder på en serie uppvisningsmatcher där de visar upp riktig icke-koreograferad historisk fäktning på scenen. De visar i olika historiska fäktkonster, varav en av varianterna faktiskt nådde höjdpunkten av sin popularitet för just 400 år sedan.

14.45 Artisten Alicia Eriksson, vinnare av länsfinalen i P4 Nästa och därmed Västerbottens bidrag i Sveriges Radios rikstäckande musiktävling. Alicia spelar sin vinnarlåt samt sin senaste låt som släpps just denna dag!

12.00–15.00 Aktiviteter utanför scenen

Hoppborgar för barnen

Umeå Historiska Fäktskola Prova på historisk fäktning i olika historiska fäktkonster under hela eventet.

Matförsäljning av somalisk sambosa och etiopisk vegetarisk injera. I projektet SMAK av Vän i Umeå och ABF har kvinnor från olika länder träffats och lagat mat tillsammans och även pratat om arbetsliv och entreprenörskap. SMAK står för Språk, Mat, Arbete, Kvinnor. Försäljningen tillfaller Vän i Umeå.

Visfestival Holmön är på plats och berättar om årets program som innehåller allt från Maxida Märak till Mats Ronander. Festivalen arrangeras – som alltid – sista helgen i juli, 29–30 juli.

En musikföreställning där en person sopar scenen i väntan på att teatern ska öppna, medan publiken smyger in i en mörk salong. Hon får syn på barnen, slår sig ned på en pall för att dela med sig av sina visdomsord och några historier ur sitt liv.

Sveriges Radio P4 Västerbotten är på plats på Rådhustorget 13–14 juni med den flygande reportern Henrik Brandt som gärna vill träffa sina lyssnare. P4 Västerbotten är den snabba och närvarande lokala kanalen som utgår från din och andra västerbottningars vardag och är även kris- och beredskapskanalen som ständigt förser allmänheten med samhällsviktig information.

Uttervägens hjältar jobbar som instruktörer i Hjälteföreningen tillsammans med tre andra. De har träning för och med människor med funktionsnedsättning. Föreningen har över 130 aktiva i Sverige som tränar med dem. Hjälteföreningen finns i Umeå, Göteborg och Skellefteå.

Mer information på Instagram och på www.hjalteforeningen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjälteträningen sker från scenen och förutom instruktörer medverkar även grundarna Cilla Brönemyr och John Gröntvedt.

Moa, alias Era Lux, har alltid spelat musik på olika instrument och sjungit i många sammanhang ända sen hon var liten. Med mycket musikalisk erfarenhet i bagaget från att ha spelat i band, släppt musik själv och gått musikutbildningar har Moa nu hittat sitt stora intresse;
elektronisk/elektroakustisk musik, samt ljudkonst. "Jag älskar att komponera och spela musik och brinner mest för Live-scenen, att kunna få kontakt och förmedla genom musiken", berättar Moa. Just nu spelar och sjunger Moa i duon ERA LUX.

William är en 17-årig singer-songwriter som skriver, producerar och framför sin egen musik. Hans låtar är både personliga och melodiösa, och är inspirerade av allt från modern pop till mer traditionell musik. Williams uppträdanden är avskalade och han ackompanjerar sin sång med gitarr och piano. 2019 släppte William sin första låt och nu har han över 20 låtar på olika musikplattformar.

Vinnaren av P4 Nästa Västerbotten, Alicia Ericson, är en 22-årig artist med pop-sinne. Hon är inte bara artist utan skriver och producerar sina egna låtar. Under Umeå Live 400 år ska Alicia uppträda med sin vinnarlåt “Känna Så Här” och debuterar samtidigt med sin nästa singel “Tiden Läker Alla Sår”. Alicia kommer att släppa fler låtar på svenska i framtiden och jobbar hela tiden med att leverera poplåtar som man vill sjunga med i.

Vän i Umeå har under våren haft ett projekt med namnet SMAK, som betyder Språk, Mat, Arbete, Kvinnor. SMAK är åtta kvinnor från olika länder som har träffats och lagat mat tillsammans, och även pratat om arbetsliv och entreprenörskap. Projektet har genomförts i ett samarbete med ABF.

Kvinnorna från SMAK kommer att laga somalisk sambosa och etiopisk vegetarisk injera.

Årets konferencier är William Spetz

Visfestival Holmön är glad och stolt över att i år kunna presentera umeåsonen, komikern och skådespelaren William Spetz som konferencier. Så här säger han om sitt nya uppdrag: ”Det ska helt enkelt bli svinroligt!”

William Spetz, Lisa Miskovsky och många andra lokala artister
Festivalen gillar att jobba med bra lokala förmågor som festivalens konferencier William Spetz och Lisa Miskovsky är bra exempel på. Från närområdet har festivalen bland annat också hämtat Natalie Lidqvist med band och unga stjärnskottet William Öberg, båda uppträder på fredag kväll. Från Umeå kommer också Jeff Elliot med sitt sköna sound som dessutom gästas av supermusikaliska Frida Johansson. Även sångerskan och låtskrivaren Magda Andersson kommer med kompetenta musiker: Anton Teljebäck, Erik Wäcklén och Johan Wållberg.

Maxida Märak – en intressant och laddad akt

Under fredagen uppträder Maxida Märak ­­– en av Sveriges mest tongivande samiska artister. Grundad i explosiv hiphop och med tyngd i budskapet når hon ut utan att tappa fotfästet eller sin identitet som kämpe för samernas rättigheter. Med sitt intåg i Så Mycket Bättre 2021 visade Maxida att hon lyckats med att nå hela svenska folket.

Rutinerade Mats Ronander återvänder till Holmön efter 15 år, denna gång med Staffan Ernestam, det blir två gitarrer och säkert ett och annat munspel.

Publikfavoriterna J.P. Nyströms från Malmberget gör också en vända till. En konsert med J.P. bjuder alltid på spännande, dråpliga men också allvarliga berättelser som inramar musiken.

Läs mer här om Visfestival Holmön Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Anna Axelson
innehållsproducent, Umeå Live 400 år
070-695 50 28
anna@tiljan.se

Elisabeth Lind
kommunikationssamordnare, Umeå400
elisabeth.lind@umea.se

Sidan publicerades