Dagsprogram 13 juli på Rådhustorget

12.00 Allsång med Gun och Anders

Kom och sjung tillsammans med Gun och Anders! Gun Rehnman & Anders Östman bjuder in till allsång – ett enkelt koncept med mycket glädje, kärlek och MUSIK. I samarbete med Kultur för Seniorer.

13.00 Historieskolan med Mikael Wikner

Frilansskribenten Mikael Wikner kåserar och samtalar med inbjudna gäster om populärhistoria från Umeå och länet med små och ibland oväntade grepp.

13.45 Norrbyskärs Konstförening

Vi får höra mer om seminarieserien ”Utopi och verklighet” som drar igång 14 juli på Norrbyskärs Museum, och handlar om Norrbyskär och demokratin.

14.00 Duon Hero & Frya

Fristadsmusikerna Hiro Mohammadamini och Frya Ahmadi, med kurdiskt ursprung från Iran, bjuder på sin musik – en blandning av pop, rock och traditionella iransk-kurdiska inslag.

14.15 Umeå Dansskola

Dansuppvisning av So Special Next Generation och Blaze Dance Crew från Umeå Dansskola.

14.25 Umeå Orienteringsklubb

UOK berättar om sin verksamhet och inte minst det unika svensk-slovenska samarbetet med 5-dagarstävlingen OOCUP 17–21 juli, med deltagare från 30 olika nationer. Under dagen har de även prova-på-aktivitet i centrala Umeå.

14.30 Artister från Fritid för alla

Under många år har deltagare från Fritid för alla skrivit text och musik tillsammans med Kulturverket. Flera av låtarna har också spelats i radioprogrammet ”Radioverkstan” på P4 VB. Ta chansen att lyssna på några av dem här!

12.00–15.00 Aktiviteter utanför scenen

Hoppborgar för barnen.

Umeå Historiska Fäktskola Prova på historisk fäktning i olika historiska fäktkonster under hela eventet.

Matförsäljning av somalisk sambosa och etiopisk vegetarisk injera. I projektet SMAK med Vän i Umeå och ABF har kvinnor från olika länder träffats och lagat mat tillsammans, och även pratat om arbetsliv och entreprenörskap. SMAK står för Språk, Mat, Arbete, Kvinnor. Försäljningen tillfaller Vän i Umeå.

Umeå Orienteringsklubb erbjuder prova-på-aktivitet i centrala Umeå som bygger på konceptet ”Gång På Gång”. Med hjälp av en orienteringskarta tar man sig till olika kontrollplatser och parar ihop kontrollerna med fotografier av detaljer i omedelbar närhet till kontrollpunkten. Dessutom säljer de Naturpasspaket till rabatterade priser.

Norrbyskärs konstförening berättar om sin verksamhet och allt som händer på Norrbyskär sommaren 2022; utställningar, seminarieserien om demokrati och andra kulturella evenemang.

Frilansskribenten Mikael Wikner är på plats och signerar sin bok ”Historieskolan – oväntade berättelser från Umeå och Västerbotten”.

Gun Rehnman och Anders Östman har vid det här laget hunnit spela som duo i 26 år! Med ett förflutet i Max Fenders, Shanes, Jubilee och Paradox har musiken haft stor betydelse för dem båda. På repertoaren står en hel del kända låtar, allt från rock till visa. Sedan blir det också allsång!

"Det är ett enkelt koncept med mycket glädje, kärlek och MUSIK", hälsar Gun och Anders.

Mikael Wikner är en frilansskribent född och uppvuxen i Umeå. Västerbottens-Kuriren är en av uppdragsgivarna där Mikael syns varje vecka med kåserier samt spalten Historieskolan med lokalhistoria från Umeå och övriga länet.

"De stora tagen om historien får andra ta", säger Mikael. Historieskolan handlar om populärhistoria med små och ibland oväntade grepp.

Nu är Mikael aktuell med boken ”Historieskolan – oväntade berättelser från Umeå och Västerbotten” med 35 av de bästa historierna under snart tio år i Västerbottens-Kuriren.

På scenen håller Mikael Wikner ett föredrag som kan innehålla alltifrån korvkiosker, Umeås bortglömda kafferosteri och glassfabrik – till författaren Stieg Larssons skrivmaskin. Med på scenen har han kvinnan som 1969 blev Umeås egen Pippi Långstrump och andra kända okändisar från Umeå.

Torsdagar i juli och augusti med start 14 juli arrangerar Norrbyskärs konstförening en seminarieserie om Norrbyskär och demokratin – ”Utopi och verklighet” på Norrbyskärs Museum. Intressanta samtal och seminarier utlovas. Seminarieserien är ett samarbete med Umeå 400 år.

Norrbyskärs Konstförening har funnits sedan 2013 och har som ambition att höja intresset för konst och kultur för ö-bor, turister och fastlandsbor. Föreningen är på plats för att berätta om allt som händer på Norrbyskär sommaren 2022; utställningar, seminarieserien om demokrati och andra kulturella evenemang.

Musikerna Hiro Mohammadamini och Frya Ahmadi, med kurdiskt ursprung från Iran, anlände för en tid sedan till Umeå som fristadsgäster. De är en musikalisk duo under namnet Hero & Frya. I Iran har de förföljts, hotats, åtalats och i olika omgångar arresterats för såväl sin musikaliska gärning som sina publika framträdanden och musikvideos på YouTube. Fristadsprogrammet innebär att de erbjuds ett stipendium, ett tryggt boende samt kontakt med nätverk inom kulturen. Syftet är att Hero och Frya fritt ska kunna arbeta med sin musik.

Umeå Dansskola erbjuder kurser i olika dansstilar, som t.ex. dancehall, jazz, contemporary, hiphop, femininevibe, barndans, pyttedans. Kurserna är på olika nivåer, för alla från 2 år och uppåt. Umeå Dansskolan har sina lokaler en trappa ner i Sagagallerian, i centrala Umeå. På scenen uppträder två av dansskolans grupper.

Under många år har deltagare från Fritid för alla skrivit text och musik tillsammans med Kulturverket. Det har resulterat i en hel mängd låtar med texter om stort och smått, högt och lågt. Flera av låtarna har också spelats i radioprogrammet "Radioverkstan" på P4 Västerbotten. Nu har du chans att lyssna på några av dem under Umeå Live 400 år!

Vän i Umeå har under våren haft ett projekt med namnet SMAK, som betyder Språk, Mat, Arbete, Kvinnor. SMAK är åtta kvinnor från olika länder som har träffats och lagat mat tillsammans, och även pratat om arbetsliv och entreprenörskap. Projektet har genomförts i ett samarbete med ABF.

Kvinnorna från SMAK kommer att laga somalisk sambosa och etiopisk vegetarisk injera.

Orienteringsklubben bjuder på en prova-på-aktivitet som bygger på det egna populära konceptet "Gång På Gång", där man med hjälp av en orienteringskarta tar sig till olika kontrollplatser och parar ihop kontrollerna med fotografier av detaljer i omedelbar närhet till kontrollpunkten. De kommer också att sälja Naturpasspaketet (Skoj På Hoj, Dra Åt SKogen, Gång På Gång och Holmsund/Obbola till rabatterade priser.

På scenen får vi också veta mer om Umeå Orienteringsklubb och arbetet med inkludering, ungdomsverksamhet och det unika svensk-slovenska samarbetet med femdagarstävlingen OOCUP som genomförs 17–21 juli. En tävling som just nu har deltagare från 30 olika nationer anmälda.

Kontakt

Anna Axelson
innehållsproducent, Umeå Live 400 år
070-695 50 28
anna@tiljan.se

Elisabeth Lind
kommunikationssamordnare, Umeå400
elisabeth.lind@umea.se

Sidan publicerades