Foto: LisaLove Bäckman

Korsettkriget – ny utställning på Kvinnohistoriskt museum

Måndag 31 maj slår Kvinnohistoriskt museum upp dörrarna för utställningen Korsettkriget – en kamp om kvinnlighetens former vid förra sekelskiftet.

I utställningen möter du Sverige som det såg ut runt sekelskiftet 1900 – ett ojämlikt samhälle där det gjordes skillnad på människor. Framför allt var det skillnad mellan kvinnor och män. Och det skulle synas. Det visades i sättet att klä sig, där korsetten var effektiv för att förstärka kvinnokroppens former. Men när kvinnor började kräva att bli myndiga, få rösträtt och tillgång till utbildning började också kläderna diskuteras.

Många kvinnor ville bli fria från den trånga korsetten, men också från en trång könsroll med begränsade politiska och ekonomiska möjligheter. Andra hävdade att korsetten var hälsosam och anständig, elegant och modern. Det som började som ett krig mot korsetten visade sig bli ett krig om korsetten. I slutet av utställningen får besökaren också frågan om kroppsidealen ser annorlunda ut i dag.

– På många sätt är tiden för Korsettkriget väldigt olik vår egen, men det finns fortfarande formande underkläder och vi använder träning eller estetisk plastikkirurgi för att ge kroppen rätt form. Vi vill väcka funderingar kring om vi i dag fortfarande påverkas av 1800-talets könsroller och idéer om kvinnors kroppar, säger Maria Perstedt, museichef.

Öppettider

Kvinnohistoriskt museum har öppet måndag–fredag, klockan 11.00–15.00. För tillfället erbjuds inte visningar av utställningar eller programverksamhet.

Utställningsperiod: 31 maj 2021 – 24 april 2022

Om utställningen

Utställningen Korsettkriget – modeslaveri och kvinnokamp vid förra sekelskiftet producerades 2019 av Örebro universitet. Den bygger på forskning och en bok med samma namn av Henric Bagerius, docent i historia vid Örebro universitet. Innehållet och gestaltningen av utställningen i Umeå har utvecklats och fördjupats i nära samarbete med Henric Bagerius och producerats av Kvinnohistoriskt museum. I Umeå har utställningen titeln Korsettkriget – en kamp om kvinnlighetens former vid förra sekelskiftet. Utställningens form är skapad av Sara Zetterlund i samarbete med Kvinnohistoriskt museum.

Sidan publicerades