Vy över Umeåälven.

Umeå stad, troligen år 1894. Utsikt från kyrktornet mot väster. Foto: Jonas Nordstrand.

Historien om Umeå

Under jubileumsåret har vi samlat berättelser om Umeås historia, om det som har format Umeå och gjort staden till den plats där vi är i dag. Berättelser om föreningar, idrottsrörelsen, kulturen, kyrkligheten, politiken, om näringsliv, utbildning och myndigheter. Människoöden och händelser är självklart viktiga inslag, liksom älvslandskapets betydelse.

Läs också om Umeås histora på kommunens webbplats: www.umea.se/historia Öppnas i nytt fönster.

Fotografier från det historiska Umeå

Länsresidenset, rådhuset och hela stadskärnan med alla bostäder i det gamla Umeå försvann vid stadsbranden 1888. Det knäckte inte Umeborna, som var ungefär 3 200 till antalet. De byggde helt enkelt upp staden på nytt. Från Västerbottens Museum har vi hämtat fotografier som kan ge oss en liten aning om hur livet tedde sig i den lilla staden vid Umeälven, från början av 1880-talet och en bit in på 1900-talet. Under sommaren fanns bilderna att se i storformat i en utställning på Rådhusesplanaden.

Fotografier från det historiska Umeå

Artiklar sampubliceras med Västerbotten förr och nu

I ett samarbete med nättidskriften "Västerbotten förr och nu" publicerade vi en rad historiska artiklar med temat Umeå 400 år. Nättidskriften är en fristående fortsättning på tidskriften ”Västerbotten” som fanns mellan åren 1920 och 2014. Artiklarna har bäring på västerbottnisk kultur, kulturhistoria och historia med bred förankring i länet.

Sidan publicerades