E-legitimation, BankID och Freja eID

Vad är en e-legitimation?

E-legitimation fungerar som ditt körkort eller ID-kort för att kunna legitimera dig. Via Internet kan du använda dig av e-legitimation exempelvis vid kontakter med olika myndigheter. E-legitimation kommer i vissa fall att krävas för att kunna hämta information från Umeå kommun via umea.se.

Vad kan jag göra med min e-legitimation?

Via Internet kan du använda dig av e-legitimation exempelvis vid kontakter med olika myndigheter, som till exempel Umeå kommun, Skatteverket och Försäkringskassan. I dagsläget erbjuder Umeå kommun inloggning via BankID, Nordea och Telia.

Vad är ett BankID?

BankID är en typ av e-legitimation. E-identifikationen har nämligen olika namn beroende på vem som ger ut e-legitimationen. De flesta av Sveriges större banker har enats om en gemensam typ av e-identifikation som de kallar BankID.

Var skaffar jag BankID?

Bank-Id kan du skaffa via din egen bank. Förutsättning är att du har ett svenskt personnummer och att banken ingår i samarbetet kring BankID. Åldersgräns för BankID varierar beroende på om du vill ha BankID på fil eller på ett kort. Läs mer på din banks webbplats.

Vad är Freja eID?

Freja eID är en mobil e-legitimation som kan användas för att identifiera dig online, men också i fysiska sammanhang och till andra individer.

Var skaffar jag Freja eID?

Läs mer om och hur du skaffar Freja eID+ här Freja eID Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information

Om du har problem med installationen eller användningen av din e-legitimation kontaktar du den bank som har utfärdat e-legitimationen.

Information om BankID: www.bankid.com Länk till annan webbplats.

Information om e-legitimation: www.e-legitimation.se Länk till annan webbplats.

Testa ditt BankID: test.bankid.com Länk till annan webbplats.

Installera BankID på kort: www.install.bankid.com Länk till annan webbplats.

Sidan publicerades