Ange alt-text; vad bilder föreställer.

Linn Alexandersson håller upp Stöckebygdens upplevelsekarta. Foto: Therese Burström

Upplevelsekarta lyfter Stöckebygden

Mer rörelse och lättare tillgång till naturnära upplevelser och lokala besöksmål. Det ville Stöcke IF åstadkomma med en upplevelsekarta för Stöckebygden. Med hjälp av Umeå kommuns landsbygdsstöd blev kartan verklighet.
– Vi ville att invånarna skulle få upp ögonen för allt fantastiskt som finns i bygden, berättar Linn Alexandersson som varit med och genomfört projektet.

Har du någonsin handlat hos Sörböle gårdsbutik, vandrat vid Fisksjön eller besökt Anna-Lotta-grottan? Samtliga besöksmål ligger inom cykelavstånd i Stöckebygden, men kan vara lätta att missa utan lokalkännedom. För att göra fler medvetna om de upplevelsemöjligheter som finns i närområdet, bestämde sig föreningen Stöcke IF för att ta fram en upplevelsekarta för området som kallas för Stöckebygden och ligger strax söder om Umeå. Genom Umeå kommuns landsbygdspeng, Stöd till lokalt ledd utveckling (LLU-stöd), kunde kartan förverkligas i både tryckt och digital version. Nu kan fler lämna bilen hemma och i stället upptäcka de lokala besöksmålen i närområdet.

– Vi vill skapa en attraktiv landsbygd genom att synliggöra sevärdheter och aktiviteter som finns här. Därför tog vi fram kartan för att fler ska bli medvetna om vad som går att göra i sin boendemiljö. Det här med hemmablindhet är nog ganska vanligt, säger Linn Alexandersson som varit med och genomfört projektet.

Boende var med och lyfte fram besöksmålen

Upplevelsekartan, som har utformningen av en broschyr, lyfter fram smultronställen, aktiviteter och upplevelser i Stöckebygden. Kartan togs fram genom ett samarbete med den ekonomiska föreningen Stöckebygdens Utveckling och färdigställdes under 2020. Genom möten och dialoger med boende och verksamma har viktiga inspel tagits tillvara kring vilka platser som ska lyftas fram på kartan. Bara genom den lokala kunskapen som byborna bär på har kartan kunnat bli så bra som föreningen hoppats på.

– Det blev blivit väldigt fina möten under framtagandet av kartan. Själva hade vi aldrig kunnat göra den så bra, förklarar Linn, som också är projektanställd av föreningen Stöckebygdens utveckling.

Att välja ut vilka platser som skulle lyftas fram på kartan var ändå inte helt enkelt för att samtidigt hitta en balans mellan kärnfullhet och överskådlighet. Några platser prioriteras därför bort, men Linn beskriver att projektparterna ändå blev mycket nöjda med slutresultatet.

– Jag tycker att vi har lyckats bra på det stora hela. Jag tror att kartan är ett viktigt komplement till det arbete destinationsbolaget Visit Umeå bedriver. På något sätt gör det här att vi också är med och bidrar till småskalig destinationsutveckling för en aktiv landsbygd.

Ett kunskapsunderlag i det lokala utvecklingsarbetet

Utöver kartans betydelse för boende i bygden har den dessutom blivit ett betydelsefullt kunskapsunderlag för utvecklingsarbete och framtidssatsningar bland bygdens föreningar. Kartan visar både vad som finns i bygden, men på samma gång vad som inte finns, vilket kan vara bra kunskap för alla dom som jobbar med utveckling i bygden. Kartan har exempelvis redan använts för att planera banor för terrängcykling och för att hjälpa skoterföreningar att planera en skoterled i området. Dessutom är förhoppningen att kartan ska fungera som ett bra komplement till Mötesplats Stöcke, det allaktivitetshus som invigdes i Stöcke tidigare i år. Huset innehåller både café, gym och friidrottshall och genom kartan kan besökare enkelt hitta andra aktiviteter att göra i området.

Kartan kan fortsätta att utvecklas

Linn beskriver att föreningen fått en jättefin respons på kartan och att det märks att många är glada för att det händer saker i området. Detta bekräftas även av två förbipasserande som får frågan om vad dom tänker kring upplevelsekartan.

– Det blev nästan lite "Oj! Det finns ju ganska mycket i närområdet!". Det var många saker man inte visste fanns, säger dom.

Linn förklarar samtidigt att kartan har stor utvecklingspotential och att fler platser kommer läggas in fortsättningsvis. Tankarna finns även på att digitalisera kartan till en interaktiv version längre fram.

Hittills har kartan delats ut gratis i tryckt format till nästan alla brevlådor inom kartans upptagningsområde. Dessutom kan den som vill hämta ett eget exemplar på Norrmjöle Camping och Bettnessands havsbad, eller ta del av kartan digitalt via Stöckebygdens och Visit Umeås webbsidor.

Läs mer om utvecklingsarbetet i Stöckebygden och ta del av upplevelsekartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerades