Algblomning

"Gubbslem" en vanlig alg

En vanlig alg i Umeå kommuns kustnära sjöar är Gonyostomum semen som i folkmun kallas för "gubbslem". Den är inte farlig i sig själv, men när det blir varmt på sommaren så spricker cellerna vid beröring. När du simmar emot dem kan du få en geléaktig hinna på huden. Den kliar om du inte duschar bort den.

Blågröna bakterier/alger

En blomning av Gonyostomum semen kan övergå till en massutveckling av en annan art i sjöar utmed kusten, nämligen blågröna bakterier/blågröna alger (Microcystis wesenbergi – "ärgvattenblom", Planktothrix agardhi – "svävtråd" och Anabaena – "nystvattenblom").

Algblomning av den arten bildar blågröna sjok som flyter omkring på sjön och är giftig. När den blommar ska man inte bada. Det är också viktigt att hålla till exempel hundar borta från vattnet.

Alger kan vara giftiga

En del blågröna alger innehåller eller utsöndrar gift som kan ge lättare illamående, hudreaktioner, ögonirritation, svullna läppar, öronvärk, ont i halsen, "hösnuva", feber, huvudvärk och/eller mag-/tarmbesvär med illamående, kräkningar och diarré. Husdjur och vilda djur är de grupper som löper störst risk att bli drabbade i samband med algblomningar. Djur som dricker vatten med dessa alger/bakterier kan bli allvarligt sjuka och till och med dö av förgiftning. 

Mer information

Råd om algblomning Havs-och vattenmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Hav och vattenmyndighetens webbplats badplatsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samlas provresultat från sommarens provtagningar av badplatser i hela Sverige. Läs resultaten för platsen du badar på i sommar.

Sidan publicerades